Textillita er et fælles projekt mellem to dygtige og i tekstilbranchen erfarne litauiske kvinder, hvis livsstil altid har været baseret på kreativitet, selvstændighed og individualitet. Deres fælles ideer om miljø, livskvalitet og arbejdsmetoder samt deres fagkundskab har ført disse aktive kvinder sammen, og ”Textillita” er siden da blevet en stor succes. naturligt tøj kun fra TEXTILLITA ”Textillita” fremstiller og sælger klassisk og nutidigt tøj til kvinder, mænd og børn. Alt tøjet laves i kvalitets- og naturmaterialer som 100% hør, uld og blandinger af hør og uld.Lad din krop ånde i naturligt tøj ! Kontakt | Pleje | Økologi | Salgsvilkår | Venner

 

Det er vigtigt, at alt tøj af naturmaterialer vaskes og skylles ved den samme vandtemperatur.   

Hvordan vælger man vaskemidler?

Man må aldrig vælge almindelige vaskemidler til vask af naturmaterialer (hør, uld, silke, bomuld og blandinger). Når man køber vaskemidler, skal man sørge for at udvælge produkter, der indeholder lanolin eller andre alternative fedtende midler, som egner sig til vask af hør og bomuld eller uld og silke.   


Vask og skyl

Det anbefales at vaske tøjet enten i hånden eller på uld evt. silke program. Vandets temperatur skal maksimum være 30 grader eller helst koldt. 

Det er meget vigtigt, at både vaske- og skylletemperatur er ens, for at tøjet ikke skal få et ”temperatur - chok”. Når man vasker farvet hør, skal man hælde lidt eddike i skyllevandet i forholdet ca. 1 teskefuld til 8-10 liter vand. Det holder farven stabil.

Centrifugering

Vi anbefaler ikke at centrifugere tøj, som er lavet af naturmaterialer. Kraftig centrifugering er skadeligt for vævningen. Derfor kan stoffet krympe, og faconen ændres. Hvis man vælger centrifugering, skal det være på maks. 400 omdrejninger.


Tørring 

Man må ikke tørre tøj af naturmaterialer i direkte sol. Strikketøj skal helst liggetørre på et stativ. Tørring i tørretumbler skal kun ske efter individuel vejledning. 

NB. Hvis man tørrer hør for hurtigt, mister man ca. 3 - 5 % i længden. I bredden krymper hørren ganske lidt, men efter kort tids brug giver vævningen sig på grund af kropsvarmen. Det gælder især bukser.


Strygning 

Man stryger tøj på vrangen, mens det er let fugtigt. Det bedste er at bruge damp. Ved strygeprocessen vil fedtstoffet fra vaskemidlet sprede sig ud i tøjet og sætte sig dybt i garnet eller vævningen. Det giver stoffet en fin glans samtidig med, at det bliver smidigt og blødt. Det er ikke alle kvaliteter af naturmaterialer, der skal eller kan stryges. Derfor giver vi en individuel vejledning til det enkelte produkt.

At lægge uld i blød!

Gør aldrig dette!!! Hvis du lægger et uld produkt i blød, igangsætter du en filtproces, hvor lanolin begynder at danne en sæbe. Gnub aldrig på uld i vask. Hvis du kan undgå at vaske uld produkter, vil det være det bedste for ulden. Hvis du kan nøjes med at hænge uld tøjet udenfor, natten over  får dit uld produkt naturlig fugt, derfor bliver det meget lækkert igen. Hvis du endelig skal vaske uld produktet, gør dette i koldt vand, brug uld vaskemidler og gør det til en kort proces. Nogle gange ligger ulden for lang tid i vandet i vaskemaskinen, så sættes der en filtproces i gang selv om man bruger meget fint uldprogram. Centrifuger aldrig uld. Hvis du har et uld program, som slet ikke fungerer, og dit uld produkt krymper, betyder det, at ulden var for lang tid i vandet og filt processen kom i gang. Jeg vasker personligt  al min uld om sommeren, i koldt vand og lader den dryppe. 

Der er nogle kunder, som oplever at uld pludselig krymper, selv om den har været vasket i vaskemaskine på uldprogram flere gange. Det er ganske naturligt. Uld "husker" forrige vask, dvs. den filtproces som er startet - fortsætter. Her er der forskel på hør og uld. Hørren gør det ikke.